Humle & Mad

Polsk specialøl er kommet til Danmark

På noget jeg husker som værende en halvtrist og grå aften tidligere på efteråret bliver jeg pludselig glædeligt overrasket, da der tikker en mail ind fra den Polske Ambassade med invitation til ølsmagning afholdt af Carsten Berthelsen. Polen har i løbet af de sidste 5 år gennemgået en stor udvikling på craft beer markedet, en såkaldt ølrevolution. Polsk craft beer, der faktisk er virkelig godt, er ikke kun for polakkerne, men er dog forsat lidt svært at finde hoved og hale i når man ikke lige kan polsk eller har gode polske forbindelser. Derfor havde den Polske Ambassade og en række danske og polske craft beer-elskere stukket hovederne sammen og planlagt Polske Øldage i Danmark, hvor opmærksomheden skulle rettes på det gode polske øl.

Således sker det at jeg i selskab med ca. 25 andre nysgerrige ølentusiaster møder op på den Polske Ambassade en regnfuld aften i oktober. Her lader jeg mig fortrylle af gyldne og sorte dråber, til tider godt humlet eller hårdt ristede, og alle ledsaget af et par vise ord fra hele Danmarks ølconnaisseur Carsten Berthelsen. Det ender med at blive en velsmagende tur igennem det polske landskab, hvor vi præsenteres for både små bryggerier, polsk humledyrkning, og den smukke natur og arkitektur som Polen har at byde på. Jeg tror, at jeg bliver nødt til at smutte til Polen snart. Faktisk er det endt med at jeg som indflyttergave til mig selv har købt en kasse blandet polsk IPA fra Ninkasira, da jeg ikke har mulighed for at smutte afsted her i 2017. Det er jo vigtigt at lave lidt research inden man begiver sig ud på eventyr.

Aftnen på Ambassaden bød på 9 polske specialøl fra små bryggerier, og en let snackbuffet med polske specialiteter gone modern, for man skal jo huske at fylde maven med andet end øl, når man også skal socialisere med andet godtfolk.

Den første øl vi blev præsenteret for kaldes for Polens svar på champagne og er Piwo z Grodziska fra bryggeriet Browar Grodzisk. Det er noget af en overraskelse, at en røget øl kan henlede tankerne på champagne, men det mener polakkerne altså at den kan. Da vi får den overgærede og røgede hvedeøl i glasset, er det da også er lys og let sag, som på ingen måde vælter spegepølse og skibsdæk op i ansigtet på dig. Men sin 25 IBU og 3,1 procent, er dette en rigtig frisk sag, på trods af røgen. Den kunne sagtens ledsage et dansk frokostbord med røgede sild og des lige.

Aftenens anden øl, der groft oversat kaldes Hawaii Pizzaen, er Hawajska na cienkim fra bryggeriet Browar Artezan. Her er tale om en hel anden type øl, på trods af at vi forsat er i noget let og perlende. Det er en overgæret sour ale med Sorachi Ace, men med et ordentlig skud frisk ananas, der virkelig får lov at smage igennem uden at blive sød. De holder en IBU på 30 og en alkoholprocent på 4,0. En rigtig frisk øl, som sagtens kunne bruges som en lille velkomstskåler.

Den tredje øl, er en øl som jeg tidligere har stiftet bekendtskab med til ølsmagning hos Nikasira, sammen med den dejlige gruppe “Kvinder for godt øl”. Det er sådan en øl, som hvis den serveres frisk altid er en sikker vinder. Den tager kegler og rammer lige det som ølmarkedet hungrer efter for tiden. Det er friskt, det er humlet og det ligner nærmest juice!!! Øllen er Pan IPAni fra Browar Trzech Kumpli, der betyder bryggeri de tre kammerater, den er af den eller ikke så udbredte type hvede IPA. Alkoholprocenten er røget op på 6,0 og IBU’en sniger sig op på 45. Det er dog den slags øl, hvor man ikke opdager at der er lidt høje procenter, for den kan drikkes i rå mængder, specielt i solskin.

Den fjerde øl er også en IPA, dog i lidt mere klassisk forstand. PLON Zielony fra Browar Kormoran, en overgæret IPA, brygget med den polske humle Sybilla, som er en af de humler, der bliver dyrket i stor stil i Polen. Faktisk står Polen på tredjepladsen, når det gælder dyrkning af humle i Europa, og Sybilla og Marynka er de mest populære i landet. Den hopper lige et lille trin op fra sidste øl og har en alkoholprocent på 6,2 og en IBU på 50.

Den femte øl, der siges at være en rigtig IPA, som de bør være, er desværre ikke noget at råbe hurra for. Det ender med at være den øl, der skuffer, i en smagning med et ellers meget højt niveau. Atak Chmielu, aka humle angreb fra Browar Pinta, kører den amerikanske stil med humleprofilen Simcoe, Citra, Cascade og Amarillo og lander sin IBU relativt højt på 69, men med en lidt sær bismag og en meget tung maltet krop så føles den tungere end sin alkoholprocent på 6,1. Det bliver ikke en øl jeg forsøger mig med igen.

Den sjette øl var Porter Warminskie fra Browar Kormoran, en baltisk porter, der rykkes os over i et helt andet spektrum af ølskalaen. Nu har vi prøvet det røgede lette, det sure og det humlede. Selvom vi går over til noget sort, så forsætter vi dog med en høj IBU på 60, der gør et fint modstykke til den sødme, som ellers ofte kan opleves i de sorte øl med høj alkoholprocent. Men selv med sine 9,0 procent så er dette ikke en overvældende sød øl og faktisk en ganske habil porter, som jeg gerne drak igen.

Den syvende, scorer højt på mange parametre i aftenens ølsmagning, det er den stærkeste øl, den øl med højest IBU på hele 100, og nok også den sorteste. Gravedigger fra Browar Brokreacja, en russian imperial stout, der virkelig forstår at leve op til navnet, der faktisk kommer af at Kejserinden af Rusland kun ønskede russisk brygget øl, men af denne kvalitet. Hvis du går på en ølbar i Polen, vil du dog ikke rigtig møde navnet Russian Imperial Stout, men kun forkortelsen RIS, grundet polakkernes let anstrengte forhold Rusland. Gravedigger er virkelig velbalanceret og jeg kunne nok godt drikke ret store mængder af denne, havde det ikke været for en alkoholprocent på 10.3.

Ottende og sidste øl i selve smagningen er Juicy Melody fra Browar Rockmill, der er en IIPA med en IBU på 60. Vi hopper altså igen langt væk fra det sorte og får lige skyllet ganen med en frisk omgang humle inden vi skal snacke på polsk. Her er godt gang i de friske humler og selv med en alkoholprocent på 7,8, så er denne øl utroligt læskende og kunne let lede til en ikke forudset fyraftensbrandert. Den er det jeg forstår ved en rigtig god og lækker IPA, selvom det er en dobbelt IPA.

So far so good, vi har virkelig været igennem nogle gode bud på Polsk øl, og ikke bare polsk øl, men gode bud på rigtig god mikrobrygget øl i det hele taget. Barren for, hvad polsk øl har at tilbyde er virkelig blevet sat højt her til aften, og på nær humleangrebet, så vil jeg forslå dig at prøve samtlige øl selv, og finde dine favoritter. For selvom der er sket meget på ølmarkedet i Danmark i de sidste 10-20 år, så er kun 10% af ølmarkedet craft beer, hvorimod Polen på blot 5 år har overhalet os indenom og rammer hele 14% i craft beers. Så vi må lige komme ind i kampen og prioritere det gode øl og den gode oplevelse, frem for de billige øl og den billige brandert – hvad skal vi også bruge tømmermænd til?! Det er da langt mere lækkert at nyde en håndfuld gode øl i godt selskab, end at drikke sig i hegnet i noget man faktisk ikke smager på.

Aftenens sidste øl, og ledsager til de polske specialiteter var Warminskie Rewolucje fra Browar Kormoran, en kellerbier humlet med de polske humletyper Sybilla og Marynka. Med sin IBU på 35 og alkoholprocenten på 5,2, og en yderst let og lækker krop, så passede den perfekt til maden.

IMG_8211

Hvis du ikke ikke synes at det polske øl du kan erhverve dig herhjemme er nok til at stille din nysgerrighed, så lyder sightseeing i Polen, og ølbar-hopning i Warszawa med over 40 craft beer bars, som en særdeles god grund til at bestille en flybillet til Polen med det samme. Tror i hvert fald at 2018 godt kunne blive året, hvor jeg besøger landet med ikke kun tynde pilsnerøl, men de mange craft beers.

SKÅL & velbekomme!

 

Aftenen var tilrettelagt af Piotr Kucharski fra den polske ambassade, der ud over at være øldommer, også har blogget en del om øl. I tæt samarbejde med ølsmagningens vært Carsten Berthelsen, indehaver af Ninkasira og importør af polske øl John Schmidt samt ølentusiast Anita Kurowska Larsen. 

This entry was published on 16/11/2017 at 18:15. It’s filed under Øl, Ølsmagning, Polsk øl, Ud og se verden and tagged , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

2 thoughts on “Polsk specialøl er kommet til Danmark

  1. Pingback: Ølfestival 2018 | Humle & Mad

  2. Pingback: Lavalkoholøl på Ølfestival 2019 | Humle & Mad

Skriv en kommentar