Humle & Mad

Årets øloplevelse 2016

Vi er nået til anden dag af Danish Beer Blog Awards, som det så pænt er blevet døbt. I går kiggede vi på Årets udenlandske bryggeri 2016. I dag hopper vi elegant videre til Årets øloplevelse 2016. Altså en oplevelse i øllets verden, som har været noget specielt; noget der vil blive husket langt ind i 2017, og forhåbentligt endnu længere…

Min kåring af Årets øloplevelse 2016 har, som for de fleste andre af ølbloggerne, været lidt svær. Der er jo så mange gode oplevelser, når man begår sig i øllets verden. Som jeg nok lidt ofte får nævnt, så er folk jo så søde, rare og oftest passionerede omkring deres bryg – og det er jo altid en fryd at lytte til og lære lidt om.

Kan de brygge øl i Letland?

For at kunne kalde sig for vinder af Årets øloplevelse 2016, behøver man ikke være fancy og smart, man behøver ikke spille sammen med de store drenge eller kunne kaste om sig med dollars og merch. Man behøver simpelthen bare at kunne vise at man virkelig brænder for det man laver, og at man ønsker at dele den oplevelse med andre. Det er i hvert fald, det der har gjort dette her til min bedste øloplevelse i 2016. Vi skal faktisk et godt stykke udenfor min hjemmebane, et sted hen, hvor jeg ikke tidligere end her i 2016, har haft fornøjelsen af at opleve øl fra, eller den lokale ølkultur i det hele taget. Som ovenstående overskrift nok har afsløret så skal vi til Letland. Jeg skrev i efteråret et lille indlæg om mit besøg hos Mike fra Beerfox/Callous Alus, hvor jeg også kort nævnte, at vi havde været på en lille tur udenfor Riga. Denne tur gik ud til nogle meget entusiastiske og HÅRDTarbejdende bryggersvende.

Årets øloplevelse 2016

Begrundelsen for, at denne tur ud i de landlige omgivelser i Letland er blevet til en vindertur, er ikke udelukkende vores dygtige guide, Mike. Selvom han nok må siges at tage en del af æren, for uden ham havde der slet ikke været en tur… Mike er meget passioneret omkring det lettiske bryg og den måde, som craft beer-kulturen udvikler sig på i Letland for tiden. For som han så pænt får det sagt, så er det almindelige makrobryg lidt noget sødt sjask og ikke rigtig værd at skrive hjem om. Derfor er det meget heldigt for de lettiske craft brewers at de har Mike til at tale pænt om dem, på hans mange rejser rundt i verden og på den måde får bl.a. os øltørstige danskere til at opdage, at Letland også har noget godt at byde på, når vi snakker om øl. Årets øloplevelse 2016 går til turen til: 

img_3192

Malduguns

Mal-du-guns… For de fleste ringer der nok ikke lige en klokke, og det gjorde der heller ikke for mig før besøget. For faktisk kan du ikke få deres øl udenfor Letland lige pt. da det er alt for populært…! Malduguns er er lille mikrobryggeri med fødderne solidt plantet i den lettiske muld. Eller, de er faktisk ikke så små længere som de var for blot få måneder siden, for meget kort før vores besøg var de lige rykket til nye store lokaler. Faktisk så nyligt, at ud over et par brygtanke, så var intet på plads endnu. Men det kommer. For teamet bag Malduguns består af hårdarbejdende og passionerede mænd, der ikke ser ud til at spilde en eneste af døgnets 24 timer. Det der startede som en lille hobby, er nu blevet til et efterspurgt ølbrand, hvor bryggerne har svært ved at følge med efterspørgslen. Det lokale betyder meget for teamet, og de finder stor inspiration i den lokale jord og den gamle ølhistorie i området. Sammen med Mike fra Beerfox laver de også en god håndfuld samarbejdsbryg, for Mike har altid en eller anden ny og spændende idé til et nyt bryg.

Pa Kirbi

En af de øl, som der var lagt særlig vægt på ved vores besøg var årets samarbejdsporter med Mike. Pa Kirbi hedder den, og det er en rigtig efterårsporter. Den er nok en god blanding af lettisk og amerikansk, og som traditionerne byder det ved amerikanske efterårsøl, så har Pa Kirbi nydt godt af både græskar og krydderier. Normalt bliver jeg let skeptisk, når noget lyder som en kage, frem for en øl,  men her er tale om et MEGET vellykket projekt, hvor alting bare spiller og balancerer hinanden perfekt. Porteren er SORT, men ikke tung, vist nok kun 6,5%, den har SMAG, men er ikke sød, den er ristet HÅRDT, men ikke overdøvende, og så spiller græskar og krydderier svagt ind som den perfekte afrunding. Vi var så priviligerede, at øllen var blevet tappet dagen før vi ankom, så vi fik den så frisk som det kunne være muligt. Det betød dog også at øllen først ville nå sin top et par uger senere… Jeg har hørt en lille fugl synge om at jeg får mulighed for at smage den, næste gang jeg somehow får ting bragt hjem fra Riga, og du kan tro at jeg glæder mig.

Pa Kirbi

Tjek da lige Beerfox & Malduguns Pa Kirbi event ud på Facebook! 

Lette, men smagfulde øl…

Porter er dog ikke alt, de kan klare på Malduguns. De laver nogle SUPER lækre IPA’er, der virkelig er sprøde og friske, men lette og (lidt for) letdrikkelige. Det er tydeligt at smage at de har styr på deres brygteknik og ikke behøver at skjule sig bag høje alkoholprocenter eller ekstreme mængde humle (selvom sidstnævnte, nu aldrig har generet mig…). Malduguns er heller ikke udelukkende pilsner-, porter- og IPA-producerende. De leger nemlig en del med lokale råvarer, forsøger sig med bryg der afspejler gamle lettiske brygtraditioner osv. Hvis du støder på en flaske fra Malduguns, så kan jeg kun sige “KØB DEN”, og tag lige en med til mig også!

Lokalt artwork

En lille sjov sidehistorie til det gode bryg er at Malduguns fra dag 1 har benyttet en lidt anderledes tilgang til udarbejdelsen af etiketter. Den første flaske fik selskab af et stykke af en lokaltegnet tegneserie og sidenhen har alle flasker fået udsmykning af forskellige lokale kunstnere. Med enkelte undtagelser er det en ny kunstner der får lov at sætte sit præg på flasken for hvert nyt bryg. Det er sgu da meget sejt! Jeg synes i hvert fald at det ser godt ud so far og mener, at idéen hænger godt sammen med deres lokale tilgang til brygget.

Så du kan nok forstå, hvorfor mit lille besøg på Malduguns måtte blive Årets øloplevelse 2016?! Besøg dem, hvis du får muligheden. De er søde og rare.

 

SKÅL & Velbekomme!

 

Se, hvem de andre danske ølbloggere har kåret som årets vindere lige her:

This entry was published on 13/12/2016 at 18:14. It’s filed under Årets ..., Øl and tagged , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: