Humle & Mad

Beerfox aka Alus Callous – en ølbutik i Riga

Der var engang, … et sted i den store ølverden…

Tilbage i maj rendte jeg ind i en mand med et meget stort skæg og et lige så stort smil. Det viste sig at denne mand hedder Mike, og han har en ølbutik i Riga. Mike er dog ikke lette, og vi rendte ind i hinanden på Amager Bryghus. Han forhandler nemlig rigtig mange af Amager Bryghus‘ øl i sin lille butik i Riga. 

Som det nærmest er regel i ølbranchen, så er Mike meget rar og snakkesalig, og inden kort tid havde jeg fået hans kort og et par ord om, at hvis jeg nogensinde kom til Riga ville han gerne vise rundt og fortælle lidt om lettisk øl. For selvom Mike er amerikaner brænder han virkelig for lettisk ølkultur og udbredelsen af denne. 

Jeg takkede mange gange og tænkte at some day, some day… så skulle jeg nok komme til Riga. Faktisk gik der ikke lang tid før kæresten og jeg havde købt billetterne, og i efterårsferien kom vi afsted. Og som lovet var Mike helt klar på at vi kom, og var meget hjælpsom allerede under vores planlægning af turen. 

img_2873

Selvfølgelig blev et besøg i Mikes butik en topprioritet på vores tur. Butikken hedder Beerfox eller på lettisk Alus Callous, og den måtte jo indeholde noget godt øl, med så passioneret en ejer. Det viste sig dog, at vi skulle nå at opleve en masse anden ølkultur, inden vi rent faktisk nåede at drikke øl i Beerfox. Men det skal jeg nok fortælle mere  om i et andet indlæg.

Alus Callous 

Første stop på vores tur gav os mulighed for et kort sneak peek ind i en lukket Beerfox, men lige med en kort introduktion til den hyggelige lille butik. Og der var bare hyggeligt! Man kunne med det samme se at her er en mand der nyder at rejse og opleve andre kulturer. Butikken oser af rejseglæde og man føler nærmest at den forsøger at fortælle historier imens du tuller rundt og kigger på de mange øl. 

img_2874

Og mange øl, det er der. Da vi dagen efter kom tilbage til butikken og havde tid til at hænge lidt ud, havde vi også mulighed for at undersøge det store udvalg på egen hånd. Rummet bugner af høje reoler, proppet med specialøl fra nær og fjern. Der er alt fra lokalt lettisk mikrobryg til kendte amerikanske klassikere som Pizza Port, og selvfølgelig vores allesammens Amager Bryghus, der har fået tiltusket sig næsten en hel reol!! Dagen før havde vi været på tur med Mike, ud for at besøge et af de bedste lettiske mikrobryggerier efter hans mening; Malduguns. Jeg lover at berette om vores lille besøg lidt senere… men på turen derud havde Mike anbefalet os at prøve lidt nordiske samarbejdsbryg, når vi ramte butikken. Så vi tog opfordringen og kastede os ud i det. For selvom butikken ikke har en bar med udskænkning, så er der placeret flere små hyggelige siddepladser rundt om i butikken, og så længe du selv åbner din øl (læs: lovgivning…) så er du mere end velkommen til at nyde din nyindkøbte øl i de hyggelige og lettere orientalske omgivelser. 

img_2872

img_2867

img_2870

På væggene hænger de smukkeste håndvævede tæpper fra Mikes mange rejser, og siddepladserne er ligeledes udformet med smukke vævede uldvarer. Dertil kommer hyggelige stemningsbilleder fra besøg i ølbranchen og en smuk samling af postkort, som Mikes kæreste selv fremstiller. De er selvfølgelig til salg, så du i din lette beruselse kan sende et par kærlige tanker hjem til familie og venner, eller blot købe et postkort med hjem som minde om turen.

img_2866

Og når tørsten melder sig igen er det blot at vandre de få skridt hen til et af de store køleskabe, der byder på et væld af herligheder. Jeg må faktisk indrømme, at hvis det ikke var fordi butikken lukkede, så kunne vi snildt være blevet hængende nogle timer endnu… Selv på SU er Beerfox et godt sted at besøge, for priserne skulle efter sigende være de laveste i Riga. Ifølge vores (godt nok relativt begrænsede) erfaringer fra andre ølbutikker i Riga, så stemmer dette, og når udvalget også ser ud til at være det største, ja så er der jo ingen grund til at forlade butikken. 

img_2869

Det skulle dog lige være for at tage med på en af de udflugter, som Mike til tider arrangerer, hvor han søger for at ølnørderne kan få udvidet deres horisont og f.eks. få besøgt et bryggeri og få fortalt et par historier. Det viste sig nemlig  at Mike er rigtig god til at fortælle og gladeligt deler ud af sin viden på klingende amerikansk. Og på trods af at han ikke er uddannet turistguide eller sådan noget, så har han det ikke fra fremmede for hans forældre har haft et rejseselskab, så at dele oplevelser er en familietradition. 

img_2863

Tak til Riga, Mike og Unesco…

Jeg vil ikke sige så meget mere nu, end at Beerfox aka Alus Callous er den hyggeligste ølbutik i Riga og jeg helt klart mener at du skal slå et smut forbi næste gang du rammer byen. Du kan jo også overveje om ølpriserne er grund nok til at booke en flybillet med det samme, så du kan få smagt noget godt lettisk øl og hørt et par hyggelige anekdoter fra Rigas ølliv….

img_7613

img_7800

Faktisk må jeg sige at Beerfox, ikke er den eneste grund til at smutte til Riga. Byen er en lille gemt perle, der byder på utrolig meget kultur og smuk arkitektur. Faktisk er flere dele af byen på Unescos verdensarvsliste – herunder smukke art nouveau bygninger og en hel bydel med træhuse, som vi desværre ikke nåede forbi i denne omgang. Letland er et land med stor ulighed mellem rig og fattig, og det ser man også i bybilledet i Riga, hvor pelsforretninger ligger side om side med 50 cents genbrugsbutikker. Det giver dog byen en hel speciel stemning, hvor man føler at der er plads til alle og konstant bliver overrasket over, hvad der gemmer sig bag det næste gadehjørne. Den traditionelle ølkultur i Riga er da også noget mere jævn end, hvad den nye mikrobrygscene byder på. Her er det letdrikkelig, let sødlig og billig øl, der hersker. Heldigvis er ølpriserne meget lave i Riga, så selv mikrobryg er faktisk til at få fat i selvom pengene ikke er store, og med Mikes aktive arbejde for at få letterne til at åbne øjnene for godt og velbrygget øl, så skal der nok ske store ting og sager på ølscenen indenfor den kommende tid. Faktisk er der allerede mere end en håndfuld forskellige ølbutikker, mikrobryggeribarer og brewpubs gemt i Rigas gamle gader, så det er bare at gå på opdagelse. Du skal blot kigge efter ordet ALUS der, som du nok har gættet, betyder ØL! 

SKÅL og Velbekomme!

This entry was published on 08/11/2016 at 16:37. It’s filed under Øl, Ølbutikker, Drik øl i byen, Samarbejdsbryg, Ud og se verden and tagged , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

2 thoughts on “Beerfox aka Alus Callous – en ølbutik i Riga

  1. Pingback: Årets øloplevelse 2016 | Humle & Mad

  2. Pingback: Ølfestival 2018 | Humle & Mad

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: