Humle & Mad

Hermit Thrush & Amager Bryghus Collab Brewing

Bryggerne fra Amar’ bød velkommen med store smil, da et par kvindelige bryggere fra Vermont rykkede ind til samarbejdsbrygning og erfaringsudveksling…

Det er vist ved at være old news at Amager Bryghus er gode til at lave samarbejdsbryg (de såkaldte collab brews), men det gør det ikke mindre spændende at holde øje med udfaldet og de interessante gæster fra nær og fjern. For en ting er sikkert – gæsterne kommer alle sammen fra bryggerier af høj standard i craft beer-branchen.

Dette samarbejde er ingen undtagelse. Oftest på denne tid har det stået på collab brews til årets ølfestivaler, men grundet Amager Bryghus snarlige flytning, og fejring af deres 10 års fødselsdag her tidligere på året, har de valgt at prioritere hovedsageligt at brygge samarbejdsbryg til deres årlige 4th of July fest aka Amar’kanerdagen.

Denne dag er der kommet gæster fra det eksotiske Vermont, som efter sigende er den stat i USA, som har flest mikrobryggerier pr. indbygger. Ikke nogen dum rekord at have, især ikke, hvis dagens gæster siger noget om standarden. Bryggeriet Hermit Thrush har sendt deres to sejeste kvinder på en tur rundt i Europa for at samle lidt inspiration til deres videre udvikling på bryggeriet. For selvom de er et amerikansk bryghus, så brygger de udelukkende belgisk inspirerede ales, mestendels sour ales. Før invitationen til denne dag, havde jeg aldrig hørt om Hermit Thrush, og det tog mig også noget tid virkelig at finde noget information om deres øl og bryghus, men lidt var der da at finde – og det var udelukkende pæne ord om øllet og bryghusets bæredygtige profil. 

Amerikanske sour-bryggere, har kastet deres kærlighed på Psychedelic Popcorn

IMG_0821

Bryggeriet er beliggende i Brattleboro, Vermont og køres af Christopher Gagné og Avery Schwenk, men består af en god håndfuld medarbejdere, bl.a. Victoria Banerjee og Joan Bulzacchelli, som jeg denne dag fik muligheden for at hilse på på Amager Bryghus. Når man siger Hermit Thrush, så tænker man måske ikke lige først på et bryggeri, da det jo faktisk er navnet på en lille fin fugl med en smuk og lidt melankolsk sangstemme. Faktisk er fuglen den officielle fugl for staten Vermont. Jeg kan dog afsløre så meget, at (hvis du kan lide sure øl) når du først har smagt øllet fra Hermit Thrush, så tænker du straks på bryggeriet og ikke så meget på fuglen, næste gang du hører de to ord. Om bryggeriet husker at kompensere den lille fugl for den manglende opmærksomhed melder historien ikke noget om. Noget kunne dog tyde på, at det er til fuglens og det lokale miljøs fordel, at bryggeriet Hermit Thrush er dukket op. BÆREDYGTIGHED og LOKALT er nemlig to ord, som spiller en stor rolle i bryggeriets profil.

IMG_0897

Bæredygtighed fra Vermont

I de grønne bjerge i Vermont, hvor bryggeriet er beliggende, falder det ganske naturligt ind. Selve udsmykningen og indretningen af bryggeriets tasting room er lavet af genanvendt træ fra en gammel lade i området. Øllet bliver brygget over et miljøvenligt, vermontbygget fyr, der er en konverteret gasbrænder, som kører på bæredygtige træpiller fra lokalområdet. Resten af bryggeriet køres på grøn sol- og vindenergi. Øllet brygges hovedsageligt med lokale ingredienser, og de har pt. rig mulighed for at få nogle gode lokale humler og en masse lokalt frugt til at spice de sure bryg lidt op med. Selv gæren er lokal, og faktisk er bryggeriet i gang med at udvide med endnu en lokation, som hovedsagligt skal kunne opbevare deres mange tønder og en del af selve brygprocessen. Derfor har det været helt essentielt at finde et sted, hvor den naturlige gær i omgivelserne var som ønsket, til lige præcis deres brygstil. Resterne, eller mæsken om du vil, bliver givet til (MEGET glade) lokale grise, så til sidst kommer det hele tilbage til naturen og cirklen sluttes. Hvis jeg havde mere tid, kunne det være spændende at gå endnu mere i dybden med deres bæredygtige profil, men nu er dette en blog om øl, og ikke om mine nørdede tanker om bæredygtighed generelt.

På bryggeriet var Christopher og Avery fra starten af enige om, at de ville holde fokus på det sure øl og specialisere sig indenfor denne stilart. Og med erfaringer med hjemmebrygning, ostefremstilling og et tæt forhold til finere mad og drikke blev de første sure øl produceret. De to bagmænd er vist rigtige nørder, der virkelig elsker deres felt og går helt i dybden med teknikker og med ingredienserne. Ud over at være surt, så er øllet også rent, så at sige. Der bliver ikke tilsat krydderier og e-numre, eller andet pjat. Det er de rene råvarer, der får lov at smage igennem og fuldende øllet. Selv, hvis du ikke ser dig selv som en, der drikker surt øl, så giv det en chance, hvis der bliver sat en øl fra Hermit Thrush på bordet. For disse øl er meget balancerede, selvom de har en kompleks smagsprofil, og bliver til tider nærmest vinøse efter lang lagring på gamle træfade.

Du kan læse et par ord om nogle af deres øl lige her: Hermit Thrush Beers

Victoria og Joan har selv brygget i to år, og inhalerer ivrigt al den viden de kan trække til sig. Det er tydeligt at se, at passionen for den gode brygprocess er der, og at det nok skal blive til noget stort. Samarbejdsbrygget med Amager Bryghus er dog det eneste de kommer til at brygge på deres tur rundt i Europa. De har til gengæld ladet sig inspirere og har samlet laaaange lister over ønsker til nyt udstyr til bryggeriet derhjemme, så de kan dygtiggøre sig med det bedste udstyr for det bedste resultat. Selvom det er Victoria og Joans første tur til Danmark, så har de dog tidligere haft fingrene i øl fra Amager Bryghus, og de har været vilde med dem alle. I dag har endnu flere af de amar’kanske øl fundet vej til deres hjerter. Specielt Psychedelic Popcorn og Green Green Banshee, trak mange rosende ord med sig. Hvis de kunne, så tror jeg at de havde taget hele samlingen med hjem, men hvem havde ikke det?!

Braggot in the making…

Øllen, der fremstilles i dag er udarbejdet efter at have det bedste fra begge verdener – Amager møder Vermont. Normalt brygger Hermit Thrush kun belgiske sour ales, men Amager Bryghus er ikke et surt bryggeri, så for at mødes på midten og samtidig lave noget lidt nyt og spændende endte man med en øltype, som Christopher og Avery er helt vilde med. Nemlig en braggot, en særlig øltype brygget med honning, som endnu ikke er set fra Amager Bryghus’ side. Det lokale aspekt var dog vigtigt endnu engang, men lokal gær var desværre ikke en mulighed, så det endte med en anden ingrediens som er præget af det lokale miljø, nemlig honning fra Amager Fælled. Til dig, der ikke kender til braggot, så er det en lys øltype, der sådan lidt kort fortalt er det bedste fra øl og mjød i en god kombi. Øllen, der får navnet Bees for My Honey, bliver officielt frigivet til Amar’kanerdagen, men kan nydes på fad, på enkelte ølbarer i løbet af maj.

Hygge på Amar’kansk!

Dansk ølkultur hittede stort!

Efter sådan en lang og hyggelig brygdag, er det vigtig med lidt dansk kultur, aka hygge og øl i offentligheden. Derfor blev René Hulgren og jeg enige om at sætte alt ind på at lære nogle danske kulturtraditioner fra os, og vise Victoria og Joan, hvordan vi bedst nyder en god øl her i Danmark. I Vermont er der nemlig helt andre regler for øldrikning. Fx skal barer servere mad, hvis de ønsker at servere øl på over 6 ounces. I Hermit Thrush tasting room undgår de dog den regel ved at servere taster flight med 2 ounces glas. Den danske ølkultur havde fanget amerikanernes opmærksomhed, de havde nemlig hørt noget om at man gerne måtte indtage øl offentligt, og det lød tiltalende. Så velsignet med høj solskin, på en kølig forårsdag og smukke blomster på vores vej, blev det til både gåøl, togøl og øl i solen på en offentlig plads, vel kombineret med delikatesser som fasansalami og gedeost. Da solen tog strålerne på nakken og smuttede til andre verdensdele, hoppede vi ned på Bootleggers Craft Beer Bar for at prøve kræfter med lidt flere danske mikrobryg og barhygge når det bedst. Aftenen sluttede dog af med et udenlandsk twist, da Koelschip jo serverer det bedste af de vildgærede øl, og det er ikke altid lige let at skaffe i staterne. Dansk øl er fantastisk, og det er Vermont øl (i hvert fald det jeg har smagt), også, så en kombination af de to må jo give noget dobbelt godt. Så ser du en braggot kaldet Bees for My Honey på din vej, så prøv den! Jeg tror ikke at du bliver skuffet.

IMG_1193

SKÅL & Velbekomme

And to you Victoria and Joan, thank you SO much for at great time. It was a great pleasure trying some Hermit Thrush beers and getting to know you guys and your passion for beers. I hope to see you soon, and visit your brewery in near future. Until then – stay hopped and enjoy a lot of Amager Beers. 

This entry was published on 10/05/2017 at 15:10. It’s filed under Amerikansk øl, Øl, Dansk øl, Samarbejdsbryg and tagged , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: