Humle & Mad

Chili sin carne med mørkt øl

– et gensyn fra da jeg bloggede på nu lukkede NeoBlack

KØDFRI MANDAG og lækker krydret mad uden kød…

Et af de forslag som svømmer rundt i medierne for tiden er den kødfri dag. Oftest nævnt som en kødfri mandag, hvor vi opfordres til at droppe kødet, for på den måde at nedsætte vores enorme belastning på miljøet. Kødproduktion er nemlig en af de helt store synder, når man kigger på co2-udslip og miljøbelastning helt generelt. Det kræver enorme resourcer og plads at opdrætte kreaturer. Tænk på, hvis du spiste alle de afgrøder som koen spiser, så ville der være mad til maaaaange dage, men for at du kan få et stykke ko skal koen fedes op og slagtes, hvilket er en krævende process. Herhjemme er vi ikke veganere eller vegetarer, men vi er glade for den grønne jord og sætter stor pris på god mad. Jeg tror at omkring halvdelen af vores måltider er kødløse og de resterende indeholder ikke så store mængder kød – selvfølgelig spiser vi også en bøf i ny og næ, men det kan sagtens tælles på en hånd over et år. Det er luksusmad, men det kan grønne måltider også sagtens være. København får flere og flere grønne spisesteder og både KU og RUC har indført kødfri mandag, hvor kantinerne er spækket med grønne tiltag – YUM! Du kan læse mere om det lige her: KØDFRI MANDAG

Kødfri mandag og den kommende fede kødfyldte julemad gør, at jeg vil dele min yndlings-vinterret med jer. Det er en mexicaner med power! Det er chili sin carne med øl – nærmere bestemt porter! Til dem, der ikke ved det, så betyder “sin” uden på spansk. Altså en chili uden kød – her med øl – NOM NOM NOM! Og det er en stor portion, så der er nok til at du kan bruge noget af fyldet til tacos, buritos og andet skønt fra det mexicanske køkken. Du kan også sagtens fryse noget af retten ned, for den bliver kun bedre af at blive varmet op igen. Sådan er det jo ofte med de sammenkogte retter.

page1image25432

Når jeg laver mad uden kød glemmer jeg ofte at køderstatningsprodukterne findes, for da jeg begyndte på det var de ikke særlig udbredte og var til tider lidt svære at opdrive. Jeg eksperimenterede og blev stor fan af aubergine og svampe, der begge til tider bliver omtalt som fattigmandskød, da de har en mere kødagtig konsistens og mere umami end de fleste andre grøntsager. Fælles for begge er at de gerne skal have lov at stege længe for at opnå den kødagtige tilstand – men det er helt ok, for det smager himmelsk og man har mad til mange dage!

CHILI SIN CARNE med MØRKT ØL

Opskriften her er godt krydret og varmer på en kold dag som i dag. Jeg har modereret opskriften, så den ikke er monster stærk, så hvis du lige som jeg er VILD og TOSSET med chili, så smider du bare noget mere i!!! Ellers så er det vist bare at sige god arbejdslyst – det er en fornøjelse at stå og dufte til den krydrede ret under processen.

img_8832

Personer: 8

Ingredienser: 

kød”:
3 spsk olivenolie 1 ps svampe
1 aubergine
1 rødløg
2 alm løg
3 stilke selleri
4 hvidløgsfed

“kød”krydderi:
2 tsk paprika
1 tsk peber
1/3 tsk muskatnød
1,5 tsk spidskommen
1/2 tsk smoked paprika
1/2 tsk løvstikke (kan undlades) 2 tsk knust chili

2 spsk æblecidereddike
Salt
Soya
2,5 dl kraftig porter såsom Vådbinder fra Halsnæs*

*hvis du ønsker en hel glutenfri version, så kan du erstatte porteren med en glutenfri øl, som fx lakridsporten fra Munkebo og tilføje lidt ekstra chokolade og en tsk instantkaffe.

sovs:
1 lille tomatpuré
1 stor syltet chili
3 stykker chokolade 85%
2 dåser hakket tomat
2 friske chili
1 lille dåse majs
2 tsk salt
2 dl filterkaffe (du kan også bruge en kop espresso)
3 peberfrugter (jeg hælder til gul og rød, da de har mest sødme)

1 dåse baked beans – minus halvdelen af væsken 1 dåse chili beans
1,5 dl porter

krydderier: 

1/2 stjerneanis
4 cm johannesbrød
3 tsk oregano
1,5 tsk timian
1 tsk knust koriander 1,5 tsk stødt kommen 1 tsk knust chili
1/2 tsk kanel
1/2 tsk peber

img_8834

Fremgangsmåde:

“Kød:

 • Hak aubergine, løg, selleri og svampe groft. Der må godt være lidt at bide i
 • Bland de tørre krydderier sammen i en lille skål
 • Varm olien op og steg de hakkede grøntsager her i ved middelvarme. Al væden skal fordampe
 • Tilsæt æblecidereddike, pres hvidløgfedene i, og lad det koge ind
 • Tilsæt herefter krydderiblanding og lidt efter soya
 • Når grøntsagerne er ved at være godt møre, så tilsætter du øllet og lader det koge helt ind

Sovs: 

 • Bland de tørre krydderier i en lille skål og sæt til side
 • Lav et lille hulrum i grøntsagsmassen og rist tomatpuréen af
 • Tilsæt syltet chili og chokolade, rør det godt ind i massen
 • Herefter kommes hakkede tomater, dåsemajs, kaffe og krydderieri -lad det koge i ca 20 min
 • Skær peberfrugterne i grove tern
 • Tilsæt så peberfrugter, bønner og porter og lad retten simre indtil den er tyk og lækker – ca. 30 min
 • Smag til med salt, peber og chili, og server med frisk koriander, guacamole og evt. en form for fraiche

Velbekomme! Husk at drikke den sidste dl af porteren – den er nemlig rigtig god. Og husk at porter og andre sorte øl bedst serveres omkring 10 grader og ikke de velkendte 4-5 grader, som pilsner serveres ved. Hvis du drikker din porter for kold går du glip af en hel masse smagsnoter og derved en god oplevelse.

Øllet

img_8833

Øllen, som jeg her har valgt at benytte er Vådbinder fra Halsnæs Bryghus. Det er en kraftfuld, ristet og imponerende porter! Når jeg kigger rundt på de forskellige ølblogs her i Danmark, så viser der sig en bred enighed om at denne øl er noget specielt, som er værd at lede efter. Vådbinder-navnet henviser til det vi andre kender som vodbinder, men af en eller anden årsag så er det lokalt i Hundested blevet til Vådbinder eller Vaadbinder. Det sted, hvor bryghuset i dag er placeret husede i gamle dage et vodbinderi, hvorfor dette også var et oplagt navn til denne øl. Jeg tror også at man efter en lang dag med at ordne net har brug for noget solidt at styrke sig på – såsom en Vådbinder.

Hvis du vil læse en reel anmeldelse af øllen og lære lidt mere om noterne og hvorfor du bør erhverve dig denne øl, så kan du læse med her hos Stovt.dk: VÅDBINDER

This entry was published on 20/11/2016 at 14:30. It’s filed under Øl, Dansk øl, Glutenfri, Mad, Opskrift and tagged . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: