Humle & Mad

Fonta Flora på besøg på Amager Bryghus

Hippiebryggere og Amagerdrengene i samarbejde om frisk IPA… 

Årstiden hedder nu endelig sommer. Solen bager skønt ned over alle de sommerhungrende københavnere, der nærmest er flyttet ud på gader og stræder for at få selv den mindste solstråle med. Cafeerne, og alle andre der måtte være i besiddelse af et cafebord eller lignende, har okkuperet fortorve og små rabatter, hvor disse lige kan klemmes ind. Sveden pibler frem på panderne og tørsten skal slukkes. Det lyse, sprøde øl har nok kronede tider i disse dage, og blomsteraromaerne fra frisk humle får os blot i et endnu bedre sommerhumør.

Sommer betyder dog ikke kun øl på fortovscafeerne. Sommer betyder også at det snart er tid til den årlige begivenhed, som alle humleelskende tosser bør se frem til. I starten af juli er det nemlig tid til Amager Bryghus‘ fejring af 4th of July, der markerer frigivelsen af alle deres samarbejdsbryg, der kommer til verden i tiden op til CBC. Byen flyder jo nærmest i amerikanske bryggere, der skal vise deres værd, og Amager-drengene var ikke sene til at se fidusen i samarbejde på tværs af kontinenterne, og gentager år efter år denne formidable idé.

Amarikanerdag

Drengene fra Amager er dog ikke Amerikanere, og derfor er der heller ikke tale om en eksakt fejring af 4th of July. De har lavet deres egen ‘amarikanske’ version (Amarikanerdag), der traditionen tro fejres første lørdag i juli, hvor de foruden collab beers byder på hot dogs, livemusik, lækre 50’er-biler, og hvis du er heldig: smukke unge mennesker i fuldt 50’er outfits med bobbet eller pomadefyldt hår, der nyder stemningen i græsset og slukker tørsten i de nye øl.

Fonta Flora – Det amerikanske hippiebryggeri

Det er dagen før dagen; dagen før årets CBC rigtig skydes i gang og dørene åbnes til hvad de selv beskriver som beer heaven. 

Amager Bryghus har haft besøg af et par amerikanske bryggerier, som traditionen foreskriver. På denne solrige torsdag midt i maj sker der en ændring i planerne, og Wicked Weed bliver til Fonta Flora. Et sydstatsbryggeri, som jeg aldrig tidligere har hørt om. Men på min cykeltur til Taarnby får jeg ved Langebro følgeskab af Amagers norske brygger, Andreas. Det giver mig en chance for lige at få lidt viden om bryggeriet – og jeg ser hurtigt frem til mødet. Nogen afslørende at de var lidt hippie-agtige, hvilket jo er et stort plus i mine øjne!

Så da klokken rammer mødetid og Fonta Flora gør deres entré, er den eneste viden jeg besidder om dem at Todd, der er brygmesteren, har et vældigt skæg og at vi skal brygge en IPA. Og ganske rigtigt mødes mit blik af et meget stort skæg, der sidder på en høj mand med retrobriller og armen fyldt med tegnende grøntsager. Ved hans side er Sarah, der er den anden del af bryggeriet. I forhold til Todd en meget lille kvinde med et stort smil. Stemningen er med det samme sat til en hyggelig dag med vidensdeling og godt selskab.

Amager Bryghus er, som mange nok efterhånden ved, et velbesøgt sted med en masse gæster fra ind- og udland. Denne dag er ingen undtagelse. Bryghuset emmer af liv og har besøg af ølbloggere, importører, indkøbere mm., alle med en stor fælles passion for det gode øl. Og det med rette på denne dag, for der skal brygges en lækker IPA, der er Todds favorit-øltype – jeg er tilbøjelig til at give ham ret!
Som du måske fangede i mit indlæg fra CBC, så brygger Fonta Flora mange specielle øl, der både er sure og frugtige. Det er essentielt for Todd og Sarah at brygge med lokale råvarer af god kvalitet. Reinheitsgebot er vist ikke noget der bliver efterlevet på det lille bryggeri, og som Todd så fint påpeger, så er det lidt med øl som det er med madlavning – når du kender ingredienserne by heart, så kan du sagtens freestyle en god øl.

Fonta Flora går da også med store planer når det gælder det lokale og de gode råvarer. De drømmer nemlig om at bygge et landbrugsbryggeri (farm brewery), hvor de kan dyrke alle ingredienserne til brygning og evt. til restauration selv. Det betyder meget for dem at være en del af det lokale miljø og fællesskab. Men selvom Amager ikke lige er lokalt ift. North Carolina, så nyder de begge at besøge byen og håber da også at Amager Bryghus-drengene en dag slår et smut forbi til et collab på amerikansk jord, hvor de vil kunne lege lidt mere med de lokale ingredienser, end i en god, lidt spontant planlagt IPA. Det tyder dog på at det bliver en sprød IPA – som altid fra det amarkanske.

The Lady of Cofitachequi

the lady of cofitachequi, india pale ale fra amager bryghus

Øllen kommer til at byde på dejlige humlesorter som citra, amarillo og simcoe, og er sågar tilsat et ekstra skud bitterhed for at ramme den helt rigtige balance. Desuden bliver øllen tørhumlet, så den fremstår så frisk og blomster-agtig som man kunne drømme om en varm julidag.

Som humleafsløringen nok lidt vidner om, så er dette en øl, der ikke er bange for nogen, men som samtidig rummer nogle fine og milde noter. Den må siges at leve op til det navn den har fået. The Lady of Cofitachequi levede omkring 1540 og meget tyder på at hun var en af de første kvindelige store ledere i Amerika. The Lady var en kvinde med mange kundskaber og hun forstod at holde land og hjem – en rigtig artisan siges hun at have været. På den tid var det heller ikke unormalt at det var moderens slægt, der blev ført videre generation efter generation; kvinderne var stolte og stærke, og egenrådige med følgerne til trods. For da spanierne kom til Cofitachequi blev de mødt af gæstfrihed og med åbne arme, på trods af at the Lady’s mor gemte sig dybt ude i skoven og nægtede at vise sig for de fremmede. Men for the Lady of Cofitachequi betød gæstfrihed alliance, og spanierne fik hvad de pegede på. Men som det også tidligere var tilfældet med disse togter fra europæisk side handlede det ikke om alliance og de endte med at tage den unge kvinde til fange og bringe hende med sig. Dog var the Lady of Cofitachequi en snu og egenrådig lille dame, der hurtigt nok formåede at slippe ud af spaniernes greb og flygtede ud i den velkendte skov uden et spor at følge…

Så hvis du vil have en chance for at opleve hendes store personlighed synes jeg at du skal kigge forbi Amarikanerdagen, hvor hun er smukt fortolket som en IPA, med det fineste artwork af Simon Hartvig.

Jeg glæder mig i hvert fald som et lille barn til at deltage i denne herlige dag, og satser da også stærkt på at der kommer et par ord herom på et senere tidspunkt.

Ses vi?


Tak til alle de søde gæster på bryghuset, tak til Amagerdrengene, tak til Fonta Flora, tak til Rock on Beer, tak til Dude Beering, tak for en god dag, hvor jeg lærte en masse nyt.


SKÅL og velbekomme!

Og Mike: See you in Riga this autumn! (Beer Fox)

Advertisement
This entry was published on 14/06/2016 at 16:25. It’s filed under Amerikansk øl, Øl, Dansk øl, Samarbejdsbryg and tagged , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

4 thoughts on “Fonta Flora på besøg på Amager Bryghus

  1. Pingback: Beerfox aka Alus Callous – en ølbutik i Riga | Humle & Mad

  2. Pingback: Årets udenlandske bryggeri 2016 | Humle & Mad

  3. Pingback: Årets nye øl 2016 | Humle & Mad

  4. Pingback: Hermit Thrush & Amager Bryghus Collab Brewing | Humle & Mad

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: