Humle & Mad

Guide til mad og drikke på ferien i Marrakesh

– med masser af tips til glutenfri mad

Jeg har været en tur i Marrakesh, og hold nu op for en by! Der er fuld fart på —> kom her, kig her, køb her, pas på den knallert, hov, désole, udenom den hestevogn, forbi den restaurant uden at blive hevet ind… Alting foregår i højt tempo, men samtidig virker tid ikke som noget man går så højt op i. Moskeerne kalder ud over byen flere gange om dagen, men ikke på bestemte klokkeslæt hver dag. Der kaldes afhængig af hvor solen står på himlen. Og har du en aftale så er det sådan lidt sådan ca indenfor plus minus en halv time at den bliver overholdt… 

IMG_9471

Den store plads i Medinaen – fyldt med madboder

 

Når der er så meget fart på, så er det også let at få opbygget en god appetit eller en stor tørst, så spørgsmålet er: 

Hvad skal du så spise og drikke, når du skal samle kræfter til endnu en tur rundt i Medinaen?

Langt de flest steder er der nogenlunde den samme håndfuld retter at finde på menukortene – tagine, couscous, harika-suppe, brochette, salads etc… Serveret med vand, te, kaffe, sodavand eller juice. Øl er altså ikke noget de gør sig meget i – og hvis de gør, så er det ofte alkoholfrit!!! 

 

 

For mig er det mest marokkanske helt klart tagine. Det er ikke rigtig til at finde hjemme i Danmark, hvor imod at mange af de andre retter ofte findes på kebabstederne eller i salatbaren. 

Tagine er navnet på det lertøj, som retten tilberedes i. Den består af en underskål og en spids top med et lille hul i siden, der giver den optimale tilberedning af maden – i hvert fald ifølge marokkanerne. Jeg er tilbøjelig til at give dem ret, for alt det kød vi har spist i tagine hernede er nærmest faldet fra hinanden bare ved at vi kiggede på det.

Når det kommer til variationer af tagine, så er der mange…

Der er dog tre som jeg vil fremhæve som mine favoritter, og som de mest spændende…

Tanjine agneau aux pruaenux som er tagine med lam og svesker. Den er lidt tung, men den er også super lækker. Det gode hernede er at lammet er så friskt og ungt at det overhoved ikke smager af uld. Det er bare mørt og godt. Samtidig er sveskerne et godt modspil til det kraftige kød, og hvis du er heldig så er den godt krydret med kanel, spidskommen og måske lidt ingefær. Det skal dog lige nævnes at de bestemt ikke oversalter deres mad hernede. Faktisk er langt det meste mad tilberedt med minimale mængder salt, hvilket let kan få et ellers ganske normalt, dansk saltforbrug til at ligne et seriøst misbrug. Specielt når man for 15. gang forsøger at banke noget salt ud af den let fugtige og tilstoppede saltbøsse, på trods af det velmenende indhold af riskorn. 

Den anden tagine-favorit er Tanjine Poulet aux Citron et Olive – Aka kylling med citron og oliven. Jeg er vild med den pga alt, hvad den indeholder; Mør kylling, dejlige krydderier, oliven og sidst, men ikke mindst – saltsyltede citroner. Yum! Jeg ved ikke helt, hvad det er med mig og de citroner, men jeg er vild med dem. De er friske på en hel speciel måde og tilfører retten et perfekt finishing touch.

Den tredje er et helt nyt bekendskab for mig. Den hedder Tanjin Kefta aux Oæuf, og består af kødbøller, hakkede krydderurter, lidt oliven og så æg, der er slået ud over retten. Den er juicy og mættende og helt klart en ret som jeg vil vende tilbage til igen.

 

IMG_9719

Tagine med lam, grøntsager og svesker

Fælles for tagines er at de som oftest blot serveres med brød til. Ind i mellem kommer de også med couscous on the side. Men forvent det ikke. Det er ikke en ret, som vælter i grøntsager med mindre at du specifikt bestiller en med grøntsager. Så hvis der ikke står noget i stil med Tanjin Poulet aux Legumes (Legumes er grøntsagerne), så skal du ikke regne med en grøn ret. Mange steder er det dog almindeligt at man bestiller en lille grøn forret, såsom Marrokansk Salat, der er en rimelig finthakket salat med tomat, peberfrugt, agurk, krydderurter og måske lidt oliven. Den er velsmagende og let. Hvis du er glad for kød eller blot kan leve med at du først får dine grøntsager og så dit kød, så er det altså nemt nok at spise glutenfrit. 

Mælken ser man nærmest ikke i de varme måltider. Det er kun til morgenbordet at den sniger sig ind. Den kommer i form af mælk til kaffen, smør i og på brødet, som smøreost og som yoghurt. 

IMG_9771

Morgenmadstagine med æg og krydret kød – MUMS!

Et andet populært indslag er de såkaldte Brochette-retter…

Brochette er en fællesbetegnelse, der bliver brugt om alle de spyd og kødstykker, der ryger en gang på grillen. Der er som regel en lille håndfuld forskellige varianter så som kyllingespyd, kalkunspyd, keftaspyd (det hakkede og krydrede kød), lammekoteletter og kebab. De fleste steder er kødet let krydret og lækkert. Det serveres som regel med kogte paraboiled ris, lidt grøntsager (50/50 om det er rå eller tilberedte) og hjemmelavede pommes frites. Der er pommes frites over alt dernede. Og de store kartofler med let rødlig skræl sælges over alt. Det kan godt være at de ikke altid er så sprøde, men de smager super godt – nok pga. den gode kartoffel og friskheden. Hertil kommer der som altid brød til – men hvis du ikke tåler gluten, så kan du blot lade dette stå eller oplyse om at du ikke ønsker det. Det er dog ikke alle steder at de fatter det… 

Harika-suppe – traditionel Marokkansk suppe

Hvis du blot er lidt småsulten eller har lyst til en forret, som er noget andet end friske grøntsager, så er det Harika-Suppen som du skal gå efter. Det er en varm og fyldig suppe. Den er lys brun, med hint af krydderier og med linser, bønner, kikærter, etc. i. Nogle steder har de dog også den uvane at putte hvedekerner og pasta i. Det er ikke et hit når man spiser glutenfrit. Så vær lige opmærksom på det, hvis det er. Ellers kan jeg kun anbefale suppen. Det er dog med den som med så meget andet dernede – der skal lige lidt ekstra salt i. 

IMG_9757

Harika – Traditionel marokkansk suppe

Dessert og søde sager

Er du mere sulten efter, eller er du bare lidt lækkersulten midt på dagen? I så fald er der rigeligt at komme efter. Der er som regel en lille håndfuld desserter på menukortet og ellers er der pastisserier på næsten hver en gade. De er vilde med små søde lækkerier! Min foretrukne dessert var dog frugtsalat. Frugten smager bare af meget mere, når den har fået lov at modne i solen, og når den så hakkes groft og serveres med lidt mynte on the top, så er det bare lækkert. Marokkanerne byder også på et par lidt mere usunde desserter så som Panna Cotta, små marrokanske småkager i alverdens afskygning eller Cremé Caramel. Mange steder er det almindelig at man blot får et stykke frisk frugt efter maden – nice and simple! 

IMG_9488

Fatimas frugtsalat

Hvis du har brug for lidt små kager on the go, så besøg et af de små pastisserier. De bugner med kager i alle afskygninger, og de er billigere end hvis du skal købe kagerne oppe på pladsen i Medinaen. Min favorit var den med let sød peanutbutter og chokolade og peanutstykker på toppen – som en lille bitte muffin. Mange af kagerne består af en stor del finthakkede nødder og honning, så det er nemt nok at finde nogle som er glutenfri. Hvis du heller ikke kan tåle nødder, så anbefale jeg at du finder en af de mange boder, der sælger tørret frugt. Dadlerne er LÆKRE!  

IMG_9310

Den lille peanutbutterkage ❤

Lidt at slukke tørsten med…

Jeg ved ikke med dig, men når jeg er nede i varmen, så er jeg konstant tørstig. Det hjælper heller ikke på det når byen er så oset at man føler at luften ville være renere igennem et cigeratfilter. Så er det nødvendigt med noget at slukke tørsten på. Når det er varmt og støvet, så kan man hurtig få lyst til en kold øl. Det er bare ikke sådan lige til at opstøve i Marrakesh. De er nemlig meget sippede med deres alkohol. Der er dog enkelte vandhuller rundt omkring i byen. Mest ude i den nye bydel – Guilez – der er mere præget af vestlig kultur (jeg skriver et par ord om dette i slutningen af måneden). Caféerne byder oftest på forskellige juice, sodavand, myntete og kaffe, og nogle steder alkoholfrie cocktails og alkoholfrie øl. Du kommer altså ikke bare sådan uden lige til at opleve Marrakesh i en lille hyggelig feriebrandert. Ud over mynteen fik jeg hurtigt en daglig rutine, med liiige at skulle forbi Medinaen og købe et glas friskpresset appelsinjuice. Sådan et står i den nette sum af 4 Dirham eller lidt under tre danske kroner. Der er mange om budet og de første ti når nok at kalde på dig og tilbyde dig juice, inden at du når at beslutte dig for, hvor du skal have din juice fra. Der var forskel på de forskellige juice som jeg fik, men jeg fandt aldrig et favoritsted – der var alt for mange at vælge imellem. Vær opmærksom på at få din juice i en to-go kop, for glassene bliver ikke altid vasket lige godt af. Hvis vi virkelig havde brug for luft og noget rart at skylle ganen med, så gik vi op på en af rooftop caféerne. De er over alt, og er foruden riaderne eller hotellerne, nærmest de eneste steder, hvor luften er frisk og rar. De er lidt dyrere end nede på gaden, men priserne er altså ikke højere end nogle af de billige caféer herhjemme. De fleste drikkevarer ligger på 10-20 Dirham. 

IMG_9431

Marokkansk myntete – med riiiigeligt sukker

Jeg håber at du er blevet lidt klogere på mad og drikke i Marrakesh og har fået lyst til at smutte en tur syd på. Det kan varmt anbefales. Jeg vil dog sige at 3 dage i selve Marrakesh er fint – så kan resten af ferien sagtens bruges på den meget smukke omkringliggende natur. Den er der nemlig rigtig meget af i Marokko. Hvis der er noget, jeg har glemt, eller som du blot ønsker et svar på, så skriv endelig. Jeg kan ikke love at jeg kan besvare dit spørgsmål, men jeg skal gøre mit bedste. 

SKÅL og VELBEKOMME!

IMG_9336

Udsigten fra en af de mange rooftop caféer

This entry was published on 21/01/2016 at 15:30. It’s filed under Øl, Glutenfri, Mad, Spis Ude, Ud og se verden and tagged . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

One thought on “Guide til mad og drikke på ferien i Marrakesh

  1. Pingback: Cocktail hour i Marrakesh | Humle & Mad

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: