Humle & Mad

Ølfestival 2015

Så er maj-måned – øllets måned – ovre for denne gang! Maj er altid en lidt crazy måned i øllets verden. Desværre er maj også eksamensmåned når man studerer og de to ting hænger ikke helt så godt sammen, men jeg syntes da at jeg har fået en del ud af de arrangementer, som jeg er nået med til. Der er dog maaaaange flere som jeg ville ønske at jeg havde haft tid til at deltage i. Men den dag kommer!

En af mine yndlingsspisesteder i Aarhus har inspireret til en øl hos Syndikatet... Den Lille Kro og krofatter Daniel <3

En af mine yndlingsspisesteder i Aarhus har inspireret til en øl hos Syndikatet… Den Lille Kro og krofatter Daniel ❤

Det sidste jeg nåede at deltage i, inden kalenderen skiftede til juni, var Ølfestival 2015. Det er ølentusiasternes årlige ølfestival, hvor hovedsageligt danske bryghuse og importører kommer og viser deres sortiment frem og giver alle, der har lyst, mulighed for at smage på et hav af forskellige øl og øltyper og måske finde lige præcis din nye favoritøl, uden at du behøver at smage dig igennem 30 forskellige flasker, som du måske alligevel ikke kan lide. Det er da meget smart!

IMG_7435

Det var skønt at kunne bevæge sig frit omkring uden at støde ind i alle folk og være nervøs for at spilde sin øl

I år blev arrangementet afholdt ude i det gamle lokomotivværksted, et sted ude bag Enghave st. Det var virkelig en fornøjelse at træde ind ad døren i år og opleve at der var god plads. Stedet er som navnet afslører et gammelt lokomotivværksted, hvilket stedet forsat bærer stor præg af… Der er højt til loftet, en rå og urban stil, men velholdt og med fine nye faciliteter, så det er oplagt til et arrangement som dette. Prikken over I’et var at der var åbnet op til de grønne græsarealer ude bagved værkstedet. Her var opstillet lidt boder, fine pavilloner og et gammelt billetsalg, som der blandt græs og frodige træer satte rammerne for det perfekte pusterum midt i den summende ølfest. At det så denne torsdag aften regnede en del, det siger vi ikke til nogen!

S O V S ? ! Ja, hvorfor ikke?

S O V S ? ! Ja, hvorfor ikke?

Den flyvende sofa bød, som altid, op til fest!

Den flyvende sofa bød, som altid, op til fest!

Øl i så store mængder, som det serveres på ølfestivalen kan være overvældende! Selv for dem, der vant til at omgåes det gode (og til tider stærke) øl… Og specielt når man lige har afleveret eksamen dagen før! I hvert fald endte jeg med at få så hatten passede, men hvor var det dog bare hyggeligt og hvor var det befriende med al den plads. Næste år kunne jeg godt finde på at tage et par dage derude og ikke kun en enkelt eftermiddag/aften. Thumbs up til arrangørerne for den nye location!

Som altid var det en fest om torsdagen! Aftenens naturlige samlingspunkt for de unge og smukke og hippe var naturligvis hos den flyvende sofa, der endnu engang havde medbragt anlægget og denne gang skiftet den gamle Saab ud med en grøn flyvende sofa pyntet med kulørte balloner. Også serverede de øllets svar på sovs! SKÅL siger jeg bare!!

IMG_7436

IMG_0091

Som ølblogger forventer man (i hvert fald i starten), at man har nogenlunde styr på, hvad der rør sig i (i hvert fald den danske) ølverdenen. HOLD NU OP, hvor går det stærkt for tiden! Før end at jeg begynder at blogge på fuldtid og får to assistenter, så tror jeg ikke at det bliver muligt at fange alt det nye der rør sig inden der er noget nyt i tønden igen. Men hvor er det dog skønt at se og følge at det virkelig rykker noget og at selv supermarkederne og den almene forbruger tager det gode øl til sig. Jeg var meget positivt overrasket over nogle af de større danske bryggerier i klassen under Carlsberg, forsøger at få det gode, men ikke fuldstændig nørdede øl ud i supermarkederne og til de danske grill- og sommerfester.

To af dem jeg fik mig en god sludder med var Albani og Vestfyn (i samarbejde med Jim Lyngvild), der begge havde en håndfuld nye øl med, hvor de gode råvarer var i fokus, uden at øllet blev ekstremt. Det er ikke øl, der nogensinde rammer toppen af ratebeer, men det er fedt at der bliver brygget velsmagende, godt øl til en fornuftig pris, som forhåbentlig vil tiltale en stor del af de danske øldrikkere og åbne øjnene for dem, der ellers trofast kaster sig over en blå cola eller en classic.

IMG_7384

Schiøtz er navnet på Albanis nye underbryggeri! Bryggeriet er navngivet efter Albanis grundlægger Theodor Schiøtz. Jeg mødte dem på festivalen, hvor de lancerede deres tre nye øl; Bohemian Pils, Gylden IPA og Mørk Mumme. Øllet er produceret med tanke på det lokale og det gode øl. Der er brugt et væld af forskellige malte og humler for at opnå den rette, nuancerede smag, der yderligere bliver komplementeret af en håndfuld danske lokale smagsgivere så som hyben, kvæde og slåen. Dette giver øllet en dejlig kompleks og frisk smag, der vækker smagsløgene uden at være overdøvende eller frugtagtige. Jeg må indrømme at jeg er postiv overrasket og skal nok lige en smut i Fakta (som lige nu reklamerer med min. 38 forskellige øl på hylderne…) og hente et par stykker til aftensmaden. Prisen ligger på 20,- pr stk.

IMG_7385

Velskænket frisk øl, der klart kan anbefales til årets grillfester

Velskænket frisk øl, der klart kan anbefales til årets grillfester

Hende her overraskede mig med at Jim Lyngvild har lanceret 6 øl!

Hende her overraskede mig med at Jim Lyngvild har lanceret 6 øl!

Hos Vestfyen er det blevet til et nyt bryggeri, der går under navnet Frejdahl. Bryggeriet er et kreativt samarbejde blandt flere forskellige kræfter, med Jim Lyngvild som frontfigur og Christoph Behnke på smagsnoterne. Af min lille snak med den flinke dame ovenfor (som jeg selvfølgelig har glemt navnet på…) fandt jeg ud af at det gode håndværk er fokus for Frejdahl. Det er vigtigt at der bliver brugt gode råvarer og tre af øllene er tilmed økologiske( de resterende har det simpelthen ikke været muligt at gøre økologiske uden at skulle gå på kompromis med den ønskede smag). Jeg nåede dog kun at smage en af øllene, der var Herja, en barley Wine på 8%, som er fra den ikke økologiske linje, men den linje der er brygget til at være lidt mere eksklusiv. Det var en fin øl, men den manglede efter min mening lidt kant! Jeg vil dog glæde mig til at stifte bekendtskab med de andre øl i serien, specielt de økologiske, for jeg er en meget stor fortaler for økologi! Det kunne meget vel blive serveret til god grillaften herhjemme og med en pris på 24,- for de økologiske, og 38,- for de mere eksklusive så kan de fleste være med.

Pølse-John i egen høje person!

Pølse-John i egen høje person!

IMG_7393 (1)

Når vi taler om mad, så er det ikke til at komme udenom John! John var som altid på pletten, klar til at stille sulten på alle de tørstige ølentusiaster. For som det gamle ordsprog siger; uden mad og drikke, duer helten ikke, og når man skal kæmpe sig igennem sådan en ølfest, så kan man godt ende med at føle sig lidt helteagtigt bagefter, specielt hvis man kommer stående og gående derfra… Men med lidt hjælp fra Johns hotdog-byg-selv-buffet, så genvinder de fleste kræfterne og kan lige klare et par timer mere med det gode øl og det gode selskab.

IMG_7400

Thomas fra Rocket Brewing var som altid hyggelig at hilse på og lige sludre lidt med om øllet

Thomas fra Rocket Brewing var som altid hyggelig at hilse på og lige sludre lidt med om øllet

Rocket Brewing Company er en af mine favoritter på det nye danske ølmarked! Første gang jeg stødte på bryggeriet var ved at rode rundt i kælderen i Kihoskh, hvor jeg faldt over deres oatmeal stout Total Eclipse og det var altså venskab ved første tår. Thomas Schøn er en af de 5 kloge hoveder bag bryggeriet, og han er en mægtig rar fyr! Rocket Brewing Company var på festivalen med et stærkt line-up med 10 øl på fad. Jeg nåede langt fra at smage dem alle, men nåede Brown Dwarf, som er en imperial brett IPA på hele 9,4%. Jeg havde inden festivalen besluttet at jeg skulle smage den øl, for er der noget de kan hos Rocket, så er det at brygge med brett – and I like it! Derudover fik jeg smagt deres Club Tropicana, der er opkaldt og inspireret af en gammel Wham! sang: CLUB TROPICANA

De her øl = Thumbs Up!

De her øl = Thumbs Up!

IMG_7402

Rocket Brewing Company formår virkelig at skabe et helt lille univers omkring deres bryg, og det en ting som jeg virkelig sætter pris på. Jeg er nok lidt miljøskadet af min uddannelse indenfor digital design og kommunikation, hvor story telling spiller en stor rolle og er et godt værktøj til at skabe genkendelighed og relation til produktet. Keep up the good work Rocket Brewing Company! Jeg ser frem til at smage alle de andre finurlige øl i brygger. Lige nu sælges øllene kun to steder i København og det er i Kihoskh og Ølbutikken, begge to beliggende på Vesterbro, men man cykler jo gerne langt for godt øl…

To af de fineste håndbryggere, der findes!

To af de fineste håndbryggere, der findes!

Sig hej til Martin Pedersen og Thomas Riisbjerg, to af de fineste håndbryggere du kan finde på festivalen! Martin stillede endnu engang op med sit lille bryggeri; KarensGade Bryghus og havde medbragt en KGB Old Ale og en To Goose or not to Gose. Begge to skønne øl! To Goose or not to Gose, faldt bestemt i min smag. Det er en frisk saison med stikkelsbær og vildgær, der sker virkelig noget i denne øl og med 5 typer malt og en japansk humle oveni hatten, så forstår man det godt! Nu venter jeg blot på at de kommer til salg på flaske… Hvornår gør de det Martin?

Thomas har en meget sød tand og er helt tosset med mjød og jeg er helt tosset med det mjød han brygger! Denne gang havde han øl og en fusion mellem øl og mjød med. Der blev skænket Braggot Honey Blonde, der som en belgisk blonde med store mængder rapshonning ender midt imellem øl og mjød. Den var dog meget frisk og lækker! En Cherry tvilling til ovenstående blev også serveret, brygget på landets nok bedste stevskirsebær (har jeg fortalt, hvor meget jeg elsker kirsebær?) og hold nu op! Den kunne jeg nok drikke hele sommeren med benene oppe, på langs på pallesofaen i haven… Sidst men ikke mindst, så bød Thomas på en Vintage Barleywine 2010, der har hængt ud på portvinsfad og snuppet noter i form af rosiner, blomme og sherry. Med andre ord; en rigtig dessertøl, dog uden at klistre fast i munden på dig.

Jeg glæder mig allerede til at se, hvad Martin og Thomas finder på næste gang!

IMG_7432

På anbefaling fra Mariana Schneider, den skønne brasilianske brygger, så smuttede vi lige forbi Brewski og fik smagt på deres Tropic Sneeze Berliner… Yum! Jeg er i forvejen helt tosset med deres Mangofeber. Det er syrlige og lette øl, men fulde og smag og meget velbryggede. Så kender du ikke til dette lille svenske bryggeri, så er det bare at komme igang! 

Jeg kunne som sagt, sagtens have brugt en dag til på festivalen, men nu vil jeg trawle kataloget igennem og lade mig inspirerer til sommerens ølindkøb og tjekke ud, hvad alle de andre danske ølbloggere har skrevet festivalen.

SKÅL og VELBEKOMME!

This entry was published on 07/06/2015 at 10:05. It’s filed under Dansk øl, Festival, Håndbryg and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

One thought on “Ølfestival 2015

  1. Pingback: Ølfestival 2016 – Godt øl og glade folk | Humle & Mad

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: